A
A+
A++
Powiatowe Centrum
Zarządzania Kryzysowego
Zatrucia pokarmowe Salmonelloza

Zatrucia pokarmowe, czyli ostre schorzenia żołądkowo-jelitowe wywoływane są najczęściej drobnoustrojami lub ich toksynami,
które dostały się do organizmu wraz z pożywieniem. Okres wiosenno-letni zwykle jest okresem o zwiększonej liczbie zatruć pokarmowych, których przyczyną są najczęściej bakterie typu Salmonella.
 

Naturalnym miejscem bytowania tych bakterii jest przewód pokarmowy zwierząt dzikich i hodowlanych. Bakterie te wydalane z kałem , w warunkach sprzyjających, takich jak ciepło, wilgoć, obecność białka, mogą być poza organizmem żywym nawet przez kilka miesięcy
np. w glebie około 3 m-cy, w wodzie - od kilku dni do kilku tygodni, a w wysuszonych produktach spożywczych mogą trwać przez czas nieograniczony

 

Człowiek zakaża się najczęściej:

  • poprzez żywność zanieczyszczoną odchodami zakażonych zwierząt np. drobiu, myszy, szczurów,
  • poprzez produkty żywnościowe pochodzące od zwierząt zakażonych (jaja, mięso, czasami surowe mleko),
  • od zakażonych zwierząt i ludzi wydalających z kałem pałeczki Salmonella,

Z obserwacji wielu lat wynika, że główną przyczyną zatruć pokarmowych jest używanie surowych jaj do ciast nie poddawanych pieczeniu np. sernik "na zimno", leguminy, ciasta z masą kremową na bazie surowych jajek, jajecznica, domowe majonezy, poza tym rozdrobnione przetwory mięsne typu galaretki, pasztety, pierogi, kotlety mielone, tatar itp.

 

Metody uniknięcia zachorowań, o których trzeba pamiętać to:

 

  • mycie rąk po wyjściu z ubikacji i przed przygotowywaniem i spożywaniem posiłków,
  • utrzymywanie w czystości pomieszczeń, sprzętów kuchennych i naczyń stołowych,
  • przechowywanie żywności w niskiej temperaturze,
  • zapobieganie rozmrażaniu i ponownemu zamrażaniu żywności, całkowite rozmrożenie drobiu, mięsa i ich przetworów przed przystąpieniem do ich smażenia, pieczenia, gotowania,
  • skrupulatne przestrzeganie rygorów technologicznych, które jeśli nie likwidują bakterii, to znacząco ograniczają ich namnażanie się,
  • poddawanie żywności działaniu wysokiej temperatury (gotowanie, pieczenie, duszenie), które jest najłatwiejszym sposobem zniszczenia bakterii,
  • wydzielenie miejsca w lodówce na surowy drób, mięso i jaja, tak aby nie stykały się z innymi produktami, nie poddawanymi obróbce termicznej
  • mycie owoców i warzyw przed spożyciem,
  • unikanie spożywania lodów i ciastek pochodzących od nieznanych wytwórców,
  • spożywanie potraw bezpośrednio po przygotowaniu lub szybkie ich schłodzenie i przechowywanie w niskiej temperaturze,

 

 

W przypadku wystąpienia objawów chorobowych takich jak nudności, wymioty, bóle brzucha, biegunki i podwyższona temperatura należy niezwłocznie zgłosić się do lekarza.

wyrażam zgodę

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie i dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb, korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.