A
A+
A++
Powiatowe Centrum
Zarządzania Kryzysowego
client.blog.warrning
Obowiązek ochrony gospodarstw przed wirusem wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI)
29.11.2021
Obowiązek ochrony gospodarstw przed wirusem wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI)

 

Zakazy i nakazy obowiązujące w powiecie kartuskim

 

W powiecie kartuskim obowiązuje wydane przez Powiatowego Lekarza Weterynarii w Kartuzach w dniu 15 listopada 2021 r. rozporządzenie nr 3/2021 w sprawie zarządzenia środków podejmowanych w związku z wysokim ryzykiem wystąpienia wysoce zjadliwej grypy ptaków na terenie powiatu kartuskiego. W związku z czym Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Kartuzach zintensyfikował kontrole zabezpieczeń hodowli. Rozporządzenie wprowadza następujące nakazy i zakazy:

  • zakazuje się gromadzenia drobiu i innych ptaków żyjących w niewoli na targach, pokazach, wystawach i imprezach kulturalnych,
  • zakazuje się utrzymywania drobiu na wolnym powietrzu, chyba że drób jest chroniony przed kontaktem z dzikim ptactwem za pomocą sieci, dachów, poziomych tkanin lub innych odpowiednich środków zapobiegających temu kontaktowi,
  • nakazuje się poić i karmić drób w zamkniętym pomieszczeniu, które uniemożliwia dostęp dzikiego ptactwa,
  • zakazuje się korzystania ze zbiorników wodnych, znajdujących się na wolnym powietrzu, w celach związanych z hodowlą drobiu,
  • zakazuje się pojenia drobiu wodą pochodzącą ze zbiorników wód powierzchniowych, do których może mieć dostęp dzikie ptactwo,
  • zakazuje się wypuszczania drobiu w celu odnowy populacji ptaków łownych,
  • zakazuje się utrzymywania kaczek i gęsi z innymi gatunkami drobiu,
  • nakazuje się zabezpieczyć paszę przed dostępem dzikich ptaków,
  • nakazuje się stosować w gospodarstwie obuwie i odzież ochronną przeznaczoną do pracy wyłącznie w gospodarstwie,
  • nakazuje się wyłożyć maty dezynfekcyjne nasączone środkiem dezynfekcyjnym przed wejściami do budynków, w których utrzymywany jest drób,
  • nakazuje się posiadaczom drobiu zgłaszanie powiatowemu lekarzowi weterynarii, miejsc ich utrzymywania.

Wdrożenie przez wszystkich posiadaczy drobiu koniecznych działań prewencyjnych jest niezwykle ważne. Na terenie naszego powiatu znajduje się znaczna ilość ferm komercyjnych drobiu oraz przedsiębiorstw związanych z chowem i hodowlą drobiu. W przypadku wystąpienia ogniska choroby, nawet w najmniejszym stadzie drobiu (gospodarstwie przyzagrodowym) uciążliwości i restrykcje będą miały ogromne konsekwencje dla wszystkich mieszkańców, producentów drobiu i jaj a także negatywnie wpłyną na efekty ekonomiczne przedsiębiorstw zajmujących się ubojem, przetwórstwem i eksportem mięsa pochodzącego od drobiu.

 

Jakich zasad należy przestrzegać, aby chronić gospodarstwo przed wirusem wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI)

 


 

Obowiązek zgłaszania miejsc utrzymywania drobiu i zgłaszania podejrzenia choroby zakaźnej

 

Na posiadaczach drobiu nałożony został obowiązek zgłaszania miejsc utrzymywania drobiu do Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Kartuzach. Zgłoszenia przyjmowane są telefonicznie na nr 58 681 10 15, za pośrednictwem poczty e-mail: piwkart@gdansk.wiw.gov.pl lub osobiście w godzinach pracy inspektoratu tj. 7:30-15:30. Poza godzinami pracy inspektoratu, w sprawach ważnych, należy kontaktować się z Powiatowym Lekarzem Weterynarii pod nr 660 782 257.

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kartuzach informuje także, że brak zgłoszenia podejrzenia choroby zakaźnej, nie przekazywanie informacji wskazujących na możliwość wystąpienia takiej choroby, a także nie stosowanie się do zapisów rozporządzenia wydanego w sprawie zarządzenia środków podejmowanych w związku z wysokim ryzykiem wstąpienia wysoce zjadliwej grypy ptaków na terenie powiatu kartuskiego, zgodnie z art. 85 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2020 r. poz. 1421) jest wykroczeniem i podlega sankcjom administracyjnym.

wyrażam zgodę

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie i dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb, korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.